LLUNA I MATRIU.
“Tot el que és a dins, és a fora”
“CHIMUTRA, significa lluna en Caló o Kaló (és una llengua molt antiga parlada arreu del món, d’origen romaní), d’aquí ve matriu (muta) o úter (uta). Les dues paraules són correctes per parlar del nostre òrgan femení, que significa lluna, ritmes. En anglès moon, lluna; o month que significa mes… per tant, la lluna és el primer element visual que ens marca el ritme del pas del temps. Chi o Ki és l’energia.” El Dr. Nabona, metge en Homeopatia, afegeix unes paraules molt interessants i necessàries citades més avall.
La lluna va ser la primera referència visual que vam tenir del ritme del temps i els cicles, tretze llunes anuals com les dones, dotze o tretze sagnats menstruals a l’any, o les 9 ó 10 llunes d’un embaràs. L’úter (uta) o matriu (muta), òrgan per excel·lència de la dona, és, com tots els òrgans, viu i té un ritme i unes pulsacions. L’òrgan que pot transformar-se i créixer més que cap altre, sobretot durant l’embaràs. És font de creativitat, espai energètic i d’identitat. Font de plaer per la dona. Pots aprendre a escoltar-lo i tenir-lo present a la teva vida. Hi ha meditacions per aquest camí.
Així és que la lluna també inspira tot el treball de Womanki, sigui amb imatges o meditacions que les fem cadascuna a casa, o en grup durant els retirs de cap de setmana. A les terres del Negre, on realitzem aquests retirs, ja hem batejat un lloc amb aquesta inspiració: “El Prat de la Lluna Plena”, perquè és el lloc on hem anat a gaudir i admirar la lluna plena a l’estiu, fent meditació i banys de lluna plena.
Es diu, que antigament les dones menstruàvem juntes durant 4 dies en una tenda, que l’anomenem la Tenda Roja, el llibre d’Anita Diamant “The red tent”, és una història preciosa on s’explica la manera de menstruar en l’antiguitat, un llibre que us recomano molt!
I es troben molts conceptes que treballo amb el ioga Womanki que vénen d’altres bandes, com per exemple, tota la influència del Seitai que ve del Japó, aparentment res a veure amb la història del llibre. En els dos casos els dies del sagnat son 4. El sagnat de la menstruació entra dins del normal en un període d’entre 3 i 7 dies.
Ja és sabut i comprovat que quan convius amb altres dones o passes molt de temps juntes com seria la feina o estudiants, les dones acostumen a menstrual al mateix temps. Doncs fa segles, quan no hi havia ni llum elèctrica, ni cases de totxanes, ni màquines electròniques, ni ordinadors, ni mòbils, sino quan vivíem en tribu i en tendes, més connectades amb la natura, les dones menstruàvem a la vegada, i ens retiràvem a la tenda de les dones, relaxades, cantant, pentinant-nos, bevent vi, i xerrant de coses de dones. Allò era enriquidor, apreníem de les altres dones les coses de la regla, dels embarassos, de la lactància i la criança, apreníem dels parts i de l’acompanyament a altres dones, era on es mantenia el poder de la dona; que més tard, l’home no va entendre i el va voler anul·lar, dissolvent aquests costums.
La lluna nova és quan menstruem i la relacionem amb l’hivern.
La lluna creixent és la preovulació i la relacionem amb la primavera.
La lluna plena és l’ovulació, i la relacionem amb l’estiu.
La lluna minvant és premenstruació i la relacionem amb la tardor.
Evidentment pot ser que el teu cicle menstrual no estigui relacionat amb la lluna, cada dona menstrua diferent avui dia, però per treballar els conceptes i les energies les ubiquem en aquesta etapa de la lluna. Pensa que la llum natural influeix directament com a nutrient del nostre cos, la llum influeix directament al nostre sistema neuroendocri, i que les llums artificials alteren les nostres hormones quant a tempos i ritmes hormonals, per tant, el nostre cicle menstrual es pot veure afectats des de l’aparició de l’electricitat, o per falta de llum natural segons l’estació de l’any en què vivim o per els nostres costums diaris.
I també els relacionem les etapes de la menstruació amb altres aspectes vitals, energètics, creatius, emocionals, o amb les estacions de l’any i els elements. També hi ha qui relaciona les 4 etapes amb diferents deesses.
Aprofundim en tot això al workshop introductori i als 4 retirs anuals programats o, si estàs interessada, anem a la teva localitat.
El Dr. Nabona, metge en Homeopatia, afegeix: En zincalí (el primer caló) – que segons alguns erudits, als quals jo m’hi sumo, és la primera llengua de la humanitat racional i el substrat lingüïstic de l’èuscar, de les llengües clàssiques i no cal dir de les modernes – la veu CHIMUTRÉ/TRIMUCHE o CHIMUTRA/TREMUCHA designa la lluna, the moon, der Mond.
***
Enllaç d’interès i de recerca:
-Dr. Nabona, metge homeòpata: http://nabonahomeopatia.blogspot.com.es/2013/11/nabona-homeopatia-barcelona.html
-“La influència de la lluna” http://www.pererenom.com/la-influència-de-la-lluna/
-Diccionari Caló: http://gatopardo.blogia.com/2007/100901-vocabulario-calo-a-g-.php
-“Cuerpo de Mujer, Sabiduría de Mujer”; Autora: Dra. Christiane Northrup.
-Femení – Masculí: https://www.womanki.com/femeni-masculi/
[…] de l’úter per fer a casa. Prev 1 Recollint els meus ossos. 18 October 2017 Next 0 moon & womb 28 October 2017 octubre 23, 2017 by Anna Santos in […]