El ioga és una pràctica mil·lenària dissenyada i transmesa per homes, però en canvi la majoria de practicants a Occident són dones. I mai ha sigut modificat a partir de l’escolta de la dona ni dels canvis que viu el cos en els diferents moments del cicle. Per això va sorgir el Ioga per la Dona Womanki! Us invitem a conèixer-ho. Escrit per Anna Santos, fundadora del projecte.
Aquest article ha estat publicat a Yoga En Red 12/02/2018, aquí traduït al Català.
WomanKi = energia vital de la dona
Fluint amb la fisiologia femenina
Silenci – força – passió – introspecció.
És un camí de tornada a casa. Crec que quan les dones tornem a habitar el nostre cos femení, torbarem de nou un ordre que no només en beneficiarà a nosaltres sinó també als homes.
És un camí de tornada a casa. Crec que quan les dones tornem a habitar el nostre cos femení, trobarem de nou un ordre que no només ens beneficiarà nosaltres sinó també als homes. De la mateixa manera que quan més et perdones a tu mateixa més perdones a l’altre i viceversa, quan més ens acostem a l’essència del que és ser dona, més ens aproparem al que és ser home.
No m’agraden les classificacions però menys m’agrada encara que obviem la nostra fisiologia de dones, que la desconeguem, que la passem per alt i no la sentim. Les dones estem marcadament influïdes pels cicles, i podem optimitzar la nostra energia escoltant el nostre propi ritme intern. No dic que l’home no el tingui, però nosaltres estem fortament marcades per una partitura amb alguna cosa ja escrit: el cicle menstrual.
No és el mateix quan ets nena i encara no has sagnat, no és el mateix quan estàs embarassada i no sagnes, no és el mateix la menopausa. Ni física, ni psíquica ni energèticament. Així doncs, després de treballar amb grups de dones des del ioga i en cercles de dones i criança, a poc a poc se me’n va anar dibuixant aquest mapa, aquest sentir que avui comparteixo des Womanki.
Si comences fent un calendari del teu lluna, vas veient que hi ha denominadors comuns, que en realitat no són nous sinó que els has compartit centenars de vegades amb altres dones a qui alhora els passa el mateix. Però ¿que fem amb això? Res. Seguim vivint en un ritme lineal on s’espera que sempre siguis la mateixa i responguis igual, amb temps dividit en setmanes de set dies amb dos dies de cap de setmana.
No obstant això, quan escric no surten les paraules igual durant tot el mes, ni m’és igual de fàcil o de difícil. Tampoc puc amuntegar la llenya igual cada dia del mes. ni em sento sensual de la mateixa manera, ni la meva energia ni el meu cos són el mateix durant els 30 o 31 dies del mes.
Però quan fas el diari del teu cicle menstrual, veus que en cada etapa ovulatòria et menges el món, trasllades la llenya amb energia i vitalitat, etc. I quan tens els dies de la lluna, o del sagnat, et ve de gust estar més cap a dins, no sortir tant de casa, descansar el cos, anul·lar cites socials. Però aquesta mort simbòlica i aquesta neteja de “casa” et dóna i molt! És quan es couen les coses, quan et re-trobes, i resulta de vital importància.
Ara, si aprenem a escoltar aquests ritmes i els anem aplicant al nostre dia a dia -per exemple, planificar les reunions en fase pre-ovulatòria i ovulatòria i no fer certes activitats durant el sangrado-, al final et reconcilies amb tu mateixa i optimitzes la teva energia, i per tant la teva vitalitat. Perquè encara està mal vist treballar des de casa els dies que estàs amb el sagnat; per a alguns es perpetua una imatge antiga i caduca de la dona feble, però aquí la intenció és una altra: és empoderar i ser qui ets! La que tu ets!
La proposta de Womanki
Aquest missatge de la dona feble prové d’un món dominat pel masculí, mentre que el camí que proposa Womanki és un món millor per a tothom, amb l’equilibri femení i masculí no només a nivell conceptual sinó físic també.
Aquest ioga ho he dissenyat amb diferents sèries integrades per exercicis específics per a cada etapa, exercicis que acompanyen la fisiologia femenina a favor en comptes de bloquejar-la. Meditacions per a la dona: l’úter, dels ovaris, etc., exercicis per al perineu, exercicis de pelvis segons el moment del cicle, etc.
Està molt influenciat pel Seitai, on m’he format i on he pogut trobar tot un contingut de la fisiologia femenina, una àrea que no vaig trobar des del ioga clàssic.
El ioga és una pràctica mil·lenària dissenyada per homes, transmesa per homes però que no obstant això a Occident el practiquem majoritàriament dones. I mai ha estat modificat a partir de l’escolta de la dona i dels canvis que viu el cos en les seves diferents cicles. Un aspecte que a mi ara em sembla obvi, tot i que sé que no ho és a nivell social, que falten dècades per entendre aquest concepte.
És per això que en els tallers de Womanki aprofundim en la consciència femenina així com en la fisiologia femenina, oferint eines perquè cadascuna pugui seguir treballant en el seu camí personal i per al dia a dia.